Πώς να βοηθήσω τη φίλη μου που υφίσταται βία
Ο ρόλος που παίζουν τα τρίτα πρόσωπα στην αντιμετώπιση της βίας μπορεί να είναι καθοριστικός. Οι άνθρωποι του στενού κύκλου, φίλοι/ες και συγγενείς, ενδέχεται να παρατηρήσουν κάποια σημάδια ή αλλαγές στη συμπεριφορά, που καταδεικνύουν βία.
Εάν υποπτεύεσαι ότι ένα αγαπημένο σου πρόσωπο υφίσταται βία στη σχέση που διατηρεί, μπορείς να βοηθήσεις.
Το πρώτο στάδιο είναι να δείξεις το ενδιαφέρον σου, να κάνεις μια σειρά από ερωτήσεις, όπως:
-Πώς είναι τα πράγματα μεταξύ σας αυτόν τον καιρό;
- Για ποιον λόγο τσακώνεστε πιο συχνά;
-Πώς φέρεται κατά τη διάρκεια του τσακωμού;
- Μετά τα βρίσκετε εύκολα;
- Πότε ήταν η τελευταία φορά που ήσουν ευτυχισμένη μέσα στη σχέση;
-Φοβάσαι;
-Τι σκέφτεσαι να κάνεις;
-Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μην επιμείνεις να πάρεις απαντήσεις. Θα πρέπει να αισθανθεί ασφαλής και έτοιμη να μιλήσει. Επιπλέον, εσύ την ξέρεις καλά, ξέρεις ποια είναι εκτός της σχέσης αυτής, οπότε προσπάθησε να της το θυμίσεις. Μην περιστρέφεις τη συζήτηση μόνο στο θέμα αυτό. Μιλήστε και για άλλα θέματα, για κάτι που απασχολεί εσένα, για παράδειγμα.
Πώς να αντιδράσεις σε ό,τι ακούσεις
Εάν παραδεχθεί ότι κακοποιείται ή ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα χωρίς να το αναγνωρίζει ως βία, διατήρησε την ψυχραιμία σου. Οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί για τον σύντροφό της μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Μπορεί να θεωρήσει ότι πρέπει να υπερασπιστεί την επιλογή της.
Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τις κακοποιητικές συμπεριφορές μέσα από την αντίθεση με μια υγιή σχέση. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις: «με ανησυχεί που σου επιβάλει με ποιους πρέπει να κάνεις παρέα. Σε μια υγιή σχέση υπάρχουν όρια, και οι δυο έχουν το δικαίωμα να κάνουν παρέα με όποιον/α θέλουν».
Είναι σημαντικό να καταλάβει πως δεν φταίει εκείνη για τη συμπεριφορά του συντρόφου της. Εξήγησε της ότι δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία γυναίκα που υφίσταται βία, και πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να της φέρεται έτσι.
Υποστήριξέ την
Οι κακοποιητές αντλούν δύναμη απομονώνοντας τους συντρόφους τους από τα κοντινά τους πρόσωπα, υπονομεύοντας τις σχέσεις τους. Είναι πολύ σημαντικό για τη φίλη σου να νιώσει ασφάλεια και αποδοχή, να ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί πάνω σου.
Εάν ασκήσεις υπερβολική πίεση για να αναλάβει δράση, μπορεί να προκαλέσεις αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Η όποια απόφαση πρέπει να είναι δική της. Θα τη βοηθήσεις να πάρει τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον της, εάν αισθανθεί ότι έχει την υποστήριξή σου.
Έχεις απορίες για το πώς θα βοηθήσεις τη φίλη σου;
Το Δίκτυο της ΓΓΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι πανελλαδικής εμβέλειας και παρέχει συμβουλευτική στήριξη σε όσες γυναίκες τη χρειάζονται.
Μπορείς να απευθυνθείς:
-στα 14 Συμβουλευτικά μας Κέντρα, που βρίσκονται στις έδρες των Περιφερειών της χώρας, ή
-στα 27 Συμβουλευτικά Κέντρα των Δήμων, ή και
-στην τηλεφωνική γραμμή 15900 που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα.
*Εάν είσαι ανήλικη, μέσα από το Δίκτυο μπορείς να βρεις πληροφορίες και να κατευθυνθείς σε εξειδικευμένους φορείς που θα σου προσφέρουν την κατάλληλη βοήθεια.